vrijdag 11 mei 2012

Gastcollege Elise Allart

Afgelopen maandag, 7 mei, hadden we weer een gastcollege. Deze keer was het de beurt aan Elise Allart. Zij is manager duurzaamheid bij TUI Nederland.

TUI Nederland, dat kennen we waarschijnlijk allemaal! Maar wat we (ik denk ook waarschijnlijk allemaal) niet wisten, is dat zij van oorsprong een staalbedrijf was?! Pas later merkten zij dat zij goed konden verdienen in het toerisme, en daarom zijn ze ook uiteindelijk het toerisme in gegaan. Na de fusering met het Engelse en Duitse bedrijf, werd er een gigantische omzet van 13,5 miljoen gerealiseerd.

TUI Nederland is de grootste reisorganisatie in Nederland. Zij hebben vele merken onder zich waaronder Holland international, Arke fly en World of TUI.

Aangezien dit college hoofdzakelijk niet over TUI nl ging, maar over duurzaamheid, ging Elise Allart al snel over op dit onderwerp. Met name onze mening stond centraal tijdens dit college. Wat vinden wij van duurzaamheid, waar denken wij aan, waarom bestaat het etc.

Volgens Elise Allart (en TUI) is duurzaam toerisme: "Holiday with respect for people and nature", denk vanuit je hart! Als antwoord op de vraag waarom er duurzaam toerisme is, antwoordt zij; het beschermen van de kwaliteit van de vakantiebestemming.

In 2003 heeft de ANVR ondernemers verplicht om iets aan duurzaamheid te doen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Deze eisen zijn eigenlijk vrij simpel:
  • Stel een DTO manager aan (duurzaam toerisme ondernemer), leg ook een examen af en behaal deze
  • Zet een beleid op en rapporteer hierover!
Een beetje kort door de bocht, maar hier gaat het hoofdzakelijk om! 

Voor TUI travel zijn investeerders heel erg belangrijk! Zij investeren natuurlijk geld in je bedrijf, zonder investeerders daalt je marktwaarde. Voor TUI is het dus heel erg belangrijk dat zij een goede bedrijfsimago hebben. Dit doen ze onder andere door een goed duurzaam beleid op te zetten met de managers van het bedrijf en dit beleid ook na te streven. 
Dit beleid gaat over onder andere producten, hoe zorg je voor een duurzaam product? Nou met name door te kijken naar of hotels de juiste (groene) labels hebben. Maar ook intern, dus het gebouw. Wordt hier wel gedaan aan afvalscheiding? Waterbesparing? Licht besparing? En ga zo maar door. Dus ook hierin kun je een beleid opstellen. Ook is het van belang dat je bij de excursies die je aanbiedt, ook duidelijke richtlijnen hebt. Zodat je ook tijdens activiteiten de natuur beschermt. 

Ten slotte een groot probleem in de lucht; de vliegtuigen. Ook hierin heeft TUI nl een aantal richtlijnen opgesteld. Hierbij kun je denken aan greenseats, lichtere motor, schone motoren en vliegtuig, maar ook aan het feit dat je met charter vluchten al zo veel extra bespaard. Een charter vlucht wil zeggen dat je alleen vliegt als het vliegtuig ook daadwerkelijk vol zit. Hierdoor vlieg je met een maximale bezetting. Ook de juiste vliegroute kan veel schelen wat betreft CO2 uitstoot.

Tevens werkt TUI samen met mensen- en dierenrechten organisaties. Hierdoor geven zij dingen uit handen waar TUI niet veel kennis over beschikt. Door samen te werken, leer je van elkaar en help je de wereld een handje! 

Dit was een samenvatting van het interessante gastcollege van Elise Allart, duurzaam toerisme manager. Mocht je meer willen lezen over TUI en duurzaamheid, klik dan hier. De moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten